Pavel Ponec

Jak přejít na Linux

12. 12. 2017 19:23:57
Rád bych se podělil o své zkušenosti s používáním operačního systému Linux Xubuntu. Pokusím se stručně vysvětlit své důvody pro přechod na Linux, ale i důvody kdy nepřecházet. Článek obsahuje závěrem doporučené aplikace.

Linux je počítačový operační systém bez poplatku za licenci, který může být, v některých případech, dobrou alternativou k populárnímu systému Windows. Pokud máte slabý počítač s nepodporovanou verzí Windows, který používáte hlavně pro brouzdání na internetu, sledování filmů či karetní hry a máte přitom čas i chuť naučit se něco nového, tak jste zřejmě ideální kandidát. Právě pro tyto případy doporučuji vyzkoušet linuxovou distribuci Xubuntu, která má nízké nároky na zdroje počítače a vyznačuje se dobrou stabilitou a spíše konzervativním grafickým rozhraním. Pokud však potřebujete nějaký specializovaný program podporovaný výhradně pro Windows, hrajete akční počítačové hry, nebo jen nemáte čas zkoušet něco nového, bude pro vás zřejmě lepší ponechat váš stávající operační systém.

Co je to Linux, používá to někdo a je to vůbec bezpečné? Tyto otázky jsou legitimní a pokusím se na ně krátce odpovědět. Operační systém je důmyslný software zavedený trvale v paměti počítače pro poskytování služeb. Operační systém se skládá z jádra a grafického uživatelského rozhraní. Linuxový operační systém poskytuje své zdrojové kódy (při splnění licenčních podmínek), které umožňují kontrolu odborné veřejnosti. Díky příznivým nákladům za licence se Linux ujal především na internetových serverech. Pokud tedy nakupujete v internetových obchodech, nebo používáte emailové služby, tak je pravděpodobné, že takové služby jsou provozovány právě na Linuxu. Pokud přihlédneme k tomu, že Android postavený na linuxové jádru je nejpoužívanější operační systém, dává nám to významnou naději, že linuxové jádro je dobře prověřená část linuxovného systému. Podrobnější informace o zastoupení můžete najít třeba na Wikipedii. O poznání horší je to s grafickým uživatelským rozhraním, které se využívá jen malý zlomek uživatelů, pro nás může být však útěchou, že chyby v této části nevedou (zpravidla) ke ztrátě dat uložených na disku. Osobní data je doporučené zálohovat pravidelně bez ohledu na použitý operační systém, protože ke ztrátě může vést i mechanické poškození nebo chyba uživatele. Nechci se pouštět na tenký led srovnáváním bezpečnosti Linuxu s konkurencí, jedno je však jisté: tvůrci virů se v současné době zaměřují více na systémy s Windows. K bezpečnosti Linuxu přispívá také osvědčený způsob instalace doplňkových aplikací výhradně z centrálního repositáře, který významně eliminuje riziko zavlečení infekce ve srovnání se stahováním aplikací z mnoha různých a občas anonymních serverů. Z výše uvedených důvodů nevidím problém ani v přístupu do internetového bankovnictví z Linuxu.

Pokud vás uvedené informace zaujaly, přikládám návrh na další postup. Začněte používat multiplatformní aplikace ještě ve vašem stávajícím operačním systému. Na prohlížení internetu vyzkoušejte Firefox či Chrom, pro kancelářskou aplikaci zkuste LibreOffice nebo ještě lépe: využijte online kancelářskou aplikaci z nabídky některých společnosti, které bývají k emailovému účtu zdarma (pro nekomerční využití). Získáte tak přístup ke svým dokumentům z různých počítačů včetně svého chytrého mobilu (smartphone) a vybrané dokumenty můžete sdílet s rodinou či přáteli (i pro zápis). Systém Xubuntu si můžete vyzkoušet nanečisto, je třeba si pro to připravit zaváděcí flash disk (či DVD) a před startem počítače ho vložit do příslušného slotu. Počítač si pak zavede operační systém z alternativního zdroje a Linux můžete testovat dle libosti. Původní stav počítače obnovíte restartem počítače, během kterého médium vyjmete. Postup je popsaný v češtině zde (popis se sice netýká přímo Xubuntu, ale instalace se prakticky neliší). Příprava není složitá, začátečníci však mohou potřebovat pomoc. Minimální požadavky pro instalaci Xubuntu jsou 512 MB paměti RAM a 8 GB na pevném disku. Pro počítače s RAM pamětí do 4 GB (včetně) doporučuji sáhnout raději po 32 bitové verzi, která ušetří až třetinu paměti (měřeno po startu systému) ve srovnání se 64 bit, přitom zpomalení počítače je nevýznamné při běžném použití. Systém Xubuntu si můžete vyzkoušet bezpečně také v prostředí aplikace VirtualBox, kterou jsem využil pro získání následujících obrazovek. Ta první ukazuje čerstvě instalovaný systém Xubuntu s výpisem použitých prostředků v emulátoru terminálu.

Po úpravě desktopu a otevření aplikací může vypadat Xubuntu třeba takto:

Na úpravu fotografií doporučuji editor GIMP. Pravda, není to úplně dokonalá náhrada za Photoshop, ale pokud nejste profesionální grafik, tak peníze ušetřené za případnou licenci můžete investovat do dobré knihy o GIMP editoru a ještě vám zbude dost na romantickou večeři pro dva.

Finální instalaci Xubuntu je možné provést do počítače i vedle stávajícího Windows, operační systém si pak zvolíte z nabídky při startu počítače. Úplným laikům doporučuji požádat o pomoc někoho zkušenějšího, v každém případě nezapomínejte na zálohu osobních dat. Po instalaci doporučuji provést jednorázový příkaz pro aktualizaci a instalaci doporučených aplikací. Následující text vložte do emulátoru terminálu (nejlépe přes schránku Ctrl-V a Ctrl-C), příkaz potvrdíte klávesou Enter a na vyzvání doplňte heslo (zadané při instalaci Xubuntu).

sudo apt update && sudo apt dist-upgrade -y && sudo apt clean && sudo apt autoremove -y && sudo apt install pcmanfm keepassx gthumb gimp vlc mc xournal printer-driver-cups-pdf hardinfo aisleriot retext -y

Popis detailnějšího nastavení desktopu zvažuji doplnit někdy příště - v případě zájmu. Závěrem přikládám výčet doporučených aplikací, případné další alternativy najdete zpravidla v centrálním repositáři (menu Start -> Software):

  • Mozilla Firefox - populární internetový prohlížeč, v repositáři Xubuntu najdete i jeho konkurenta od společnosti Google.

  • Google Docs - online kancelářský systém, pro offline použití zkuste LibreOffice.

  • Pro soukromou poštu doporučuji Gmail v internetovém prohlížeči, pro firemní poštu používám Thunderbird, obě aplikace nabízí i plánovací kalendář.

  • PCManFM - pro správu souborů je dobrou náhradou za Průzkumník.

  • KeePassX - peněženka pro ukládání hesel a dalších důvěrných informací.

  • gThumb - rychlý prohlížeč obrázků, případně zkuste Eye of GNOME (eog).

  • Mousepad - poznámkový blok / textový editor, náročnější uživatelé mohou zkusit multiplaltformní jEdit.

  • VLC media player - multiplatformní přehrávač filmů a dalších medií.

  • Xournal – aplikace na doplňování poznámek do PDF souborů užitečná zejména při vyplňování nejrůznějších formulářů. Vedle vkládání textů nabízí také zvýrazňování textů a jednoduché kreslení.

  • ReText - editor populárního textového formátu Markdown pro tvorbu graficky formátovaného textu - pomocí jednoduchých textových značek. Podporovány jsou víceúrovňové nadpisy, tabulky, obrázky, webové odkazy a některé další prvky. Aplikaci lze využít také jako čtečku lokálních souborů ve zmíněném formátu.

  • doplnění nástrojové lišty: vyzkoušejte Přepínač pracovních ploch (alespoň pro dvě plochy), Snímek obrazovky pro snadnou tvorbu screenshotů a Indikátor vytížení systému.

  • Steam - placená herní platforma podporující Linux.

  • poznámka k antiviru: je nepochybné, že viry existují i pro Linux, ale při dodržení určitých doporučení považuji absenci antiviru na Linuxu za přijatelné riziko. Moje doporučení pak zní: instalujte jen z centrálního repositáře, doplňky internetového prohlížeče omezte na nezbytné minium a zachovejte obezřetnost při zpracování emailových příloh.

Autor článku používá Linux Xubuntu pro svoji práci i zábavu po dobu přesahující pět let a během této doby neregistroval žádný zásadní problém související s tímto operačním systémem.

Zajímavé odkazy:

Doplněno dne 16.1.2020: volné pokračování článku najdete tady.

Autor: Pavel Ponec | karma: 26.29 | přečteno: 3191 ×
Poslední články autora