Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pár slov k dezinformačním webům

Motto: "Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale budu do smrti bránit vaše právo to říkat" -- Evelyn Beatrice Hall, anglická spisovatelka známá svou biografií filosofa Voltairea.  

U příležitosti stého výročí založení Československa, proběhla letos v londýnském sídle společnosti BBC konference s podtitulem Truth and Power (Pravda a moc). Zástupci se tam shodli, že veřejnoprávní média jsou zárukou svobody projevu a také byla zmiňována slova jako "vyváženost" a "objektivita" (zdroj). O několik dní později společnost BBC prohlásila (slovy své moderátorky v rozhovoru s maďarským ministrem zahraniční a obchodu), že v Maďarsku nevládne demokracie, ale "hrůzné autoritářství" a že novináři v Maďarsku cítí "čistou diktaturu". Začátkem srpna pak BBC uvedla zprávu o raketovém útoku na Izrael titulkem, ve kterém označila oběť za viníka. Pokud v některé zemi zavládne hrůzné autoritářství, tak v době internetu a sociálních sítí je prakticky nemožné to utajit, navíc letošní výsledek demokratických voleb žádné hromadné znepokojení Maďarů nepotvrdil. Informace o hrůzném autoritářství přichází v poslední době z Turecka, indicie o ohrožení svobody tisku přichází z Německa, ve Švédsku televize zamlčovala přistěhovalecký původ sexuálních útočníků. Nedávné hlasování poslanců EP o aktivaci článku 7 proti Maďarsku není pravomocný verdikt o vině, navíc podklady pro hlasování působí dojmem práce levicových aktivistů zklamaných vlastním volebním neúspěchem, naznačuje to kritika imigrační politiky, nízkých dávek v nezaměstnanosti a krátké doby jejich výplaty. Bylo by zajímavé porovnání závažnosti případných dalších provinění ve vztahu k ostatním členským státům EU. Považuji za smutné, že zatímco unie posílala nestabilnímu Turecku miliardy EUR za uzavření migrační trasy, tak za podobnou službu hrozí teď Maďarsku sankcemi.

Pak tady máme různé neziskové organizace podporované vládou ČR a (spolu) financované z peněz daňových poplatníků. Do této skupiny patří také kontroverzní projekt Agentury pro sociální začleňování při Úřadu vlády ČR s názvem HateFree. Iniciativa si kladla za jeden ze svých cílů vyvracet fámy a potlačovat nenávist. Možná právě proto proto prezentovala islám jako náboženství míru a zpochybňovala přistěhovalecký původ sexuálních útočníků ve Švédsku. Považuji však za nepochybné, že nenávist nelze potlačovat strkáním hlavy do písku před skutečnými projevy násilí. V tématech islámu zástupci projektu citovali často vědce z Akademie věd ČR, který se zviditelnil letos jako autor některých kontroverzních výroků v seriálu Muslimové v Čechách. Informace z toho seriálu můžete pro zajímavost porovnat se slovy exmuslima Hamed Abdel Samada, syna egyptského imáma (necelých 6 minut videa s titulky).

Mediálním partnerem projektu HateFree byla Česká televize. Je zřejmé, že ČT udělala od doby socialismu významný posun, já však spokojený stále nejsem. Názorovou vyváženost ČT zpochybnila koncem roku 2017 také analýza Centra pro mediální studia Univerzity Karlovy. Podle člena rady českého rozhlasu v roce roce 2016 dostával v politických diskuzích v ČT mimořádný prostor člověk s podivnou minulostí, který měl reprezentovat "evropské hodnoty" (zdroj). Skupina odborníků Fakulty sociálních věd UK však byla nemile překvapena, když analýzy prezentované tímto "odborníkem" nesplňovaly ani základní kritéria pro odborný text a myšlenky jiných autorů vydával za vlastní (zdroj).

V poslední době se začali objevovat v Česku "osvícení lidé", kteří sepisují seznamy nedůvěryhodných informačních zdrojů. Pokud se porozhlédneme po autorech takových seznamů, tak často narazíme na sympatizanty politických stran, které ztrácejí svoji politickou moc. Připomíná mi to snahu slábnoucích komunistů diskreditovat zahraniční rozhlasové stanice v dobách reálného socialismu. Ještě bych připomněl, že pojem "dezinformační weby" používal také neúspěšný finalista na prezidenta, který po volbách odtajnil své sympatie k jedné z nejslabších stran v parlamentu.

Snad už je trochu zřejmé, že zárukou objektivity negarantují ani veřejnoprávní média členských zemí EU. Každá mediální společnost je přirozeně ovlivňována lidmi, kteří rozhodují o rozdělování financí a personálním obsazení manažerských pozic. Úplná nezávislost médií je iluze a nám nezbývá nic jiného, než zvažovat i protichůdné informace, prověřovat odkazované zdroje a hodnotit důvěryhodnost každého jednotlivého autora. Zdravá demokracie stojí na svobodě slova, výměně názorů a je třeba přijmout skutečnost, že to není vždy jednoduchá cesta. Pokud si však pamatuji dobře, tak potlačování nesprávných názorů se v naší historii příliš neosvědčilo a vedlo to až ke zmanipulovaným politickým procesům zakončených nejpřísnějšími tresty.

 

Odkazy na starší články autora k tématu:

Autor: Pavel Ponec | neděle 30.9.2018 18:40 | karma článku: 30,28 | přečteno: 953x
  • Další články autora

Pavel Ponec

Těžká volba evropského politika

Podle německého poslance Moritze Körnera převedla EU za poslední tři desetiletí Palestincům bezmála 8,5 miliardy EUR, čímž udržovala při životě leckdy pochybné a násilné nevládní organizace. Výměnou za to nemá EU nic.

19.10.2023 v 10:22 | Karma: 16,20 | Přečteno: 322x | Diskuse| Politika

Pavel Ponec

Vystrčil a Havlíček se shodli: zavedení eura teď není výhodné

Země by tím údajně přišla o samostatnou měnovou politiku České národní banky a možnost využívat kurz koruny.

24.7.2022 v 15:56 | Karma: 10,07 | Přečteno: 366x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Ponec

Jak hodnotit volební hlasy aneb kam na dovolenou?

”Běžte k volbám, váš hlas může rozhodnout!”, rezonuje naléhavý apel politických kandidátů před každými volbami napříč politickým spektrem. Šťastného vítěze voleb však už moc netrápí,

15.10.2021 v 9:01 | Karma: 6,79 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Pavel Ponec

Odchází ten, který odejít neměl

Roman Prymula, světově uznávaný profesor v oboru hygieny, epidemiologie a preventivního lékařství, který zastával funkce v různých organizacích a odborných společnostech,

24.10.2020 v 17:26 | Karma: 46,15 | Přečteno: 12219x | Diskuse| Politika

Pavel Ponec

Covid-19: Stále nosíte záclonky?

Pokud někdo ještě pochybuje o významu nošení roušek pro snížení rizika přenosu nemoci covid-19, mám pro něj připravený jednoduchý pokus, který přesvědčí snad každého.

9.10.2020 v 18:09 | Karma: 25,34 | Přečteno: 1420x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Křičte a chovejte se jako racek. Chlapec vyhrál soutěž v imitaci vřískotu mořských ptáků

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2249x
Oblíbené citáty:

"Říkat pravdu není nenávistné" -- J. K. Rowlingová, spisovatelka
 

"Mluvit pravdu v čase všeobecného klamu je revoluční čin" -- George Orwell, britský spisovatel a novinář
 

 

 

Ve volnem čase autor knihy o programování.

Seznam rubrik